دوربين مداربسته ديد در شب
دوربين مداربسته ديد در شب
عشق دوربين!
“کارور” نويسنده آمريکايي، مجموعه داستاني دارد با عنوان «وقتي از عشق حرف ميزنيم از چه حرف ميزنيم؟!» البته در اينجا ما را با داستان و نويسنده و عشق کاري نيست، اما بايد قبول کرد بسياري از مشتريان ايراني «عشق» بهترينها را دارند، بي آن که سطح نياز خود را سنجيده باشند. بسياري از ما پيش از آن که نياز امنيتي فضاي تحت نظارت خود را ارزيابي کرده و مشخصات فني دوربين مداربسته متناسب را برآورد کرده باشيم، به دنبال گرانترين يا بهترين دوربين مداربسته بازار ميگرديم. در حاليکه لزوماً گران قيمتبودن محصول نشاندهنده کارايي آن در هر محيطي نبوده و قيمت پايينتر کاهش کيفيت را مشخص نميکند؛ در اين باره حرف خواهيم زد!
فيلتر مادون قرمز يا فيلترينگ مادون قرمز
يکي از اشتباهات رايجي که در نوشتن و همينطور مرور محتواهاي بيشمار مربوط به قابليت ديد در شب و تصويربرداري در تاريکي دوربينها رخ ميدهد، استفاده از عبارت «فيلتر مادون قرمز» است؛ اين عبارت به سبب معنايي دوپهلوي خود غلطانداز است. فيلتر مادون قرمز ميتواند معادل IR-Pass يا IR-Cut باشد؛ دو کاربرد متضاد! فيلتر مادون قرمز (حالت اول) به فيلتري اشاره دارد که پرتوهاي مادون قرمز را به خود جذب ميکند، در صورتي که IR-Cut فيلتري است که جلوي ورود اشعه مادون قرمز را به داخل دوربين در طول روز گرفته و کيفيت تصوير روز (روشنايي) را تضمين ميکند.
يک دوربين مداربسته مادون قرمز زبل!
ديد در شب دوربين مداربسته از دوربين مداربسته IP گرفته تا دوربين مداربسته AHD يا حتي دوربين مداربسته آنالوگ اغلب با استفاده از از تعدادي الايدي مادون قرمز ممکن شده است. مشکل اين روش اشباع تصاوير يا همان Overexpose شدن تصوير است؛ با توجه به اينکه نور مادون قرمز ارسالي به همهچيز بهطور يکسان تابانده ميشود، اجسام نزديک به دوربين دچار اشباع نوري شده و کيفيت تصوير آنها افت ميکند و بهصورت نقاط سفيد ديده ميشوند. براي حل اين مشکل، سامانه مادون قرمز هوشمند Smart IR بر روي دوربينهاي مداربسته نصب گرديده که نور انداخته شده بر موضوعات تصويربرداري را متناسب با فاصله تنظيم ميکند.
حذف نور مادون قرمز؛ دنياي مجازي/ دنياي واقعي
استفاده از حذفکننده نور مادون قرمز، براي تمام دوربينهاي مداربسته داراي قابليت ديد در شب لازم است. به اين معنا که هر چيزي در طول روز از خود علاوه بر بازتاب نور مرئي، پرتوي مادون قرمز ساطع ميکند. اين دو نوع پرتو دريافتي در شکلگيري تصوير اختلال ايجاد کرده، وضوح تصوير را متاثر ميسازند؛ دوربين به دو صورت مکانيکي يا الکترونيکي يا سختافزاري و نرمافزاري نور مادون قرمز را حذف ميکنند.
بديهي است که حذف نور به صورت واقعي از حذف نرمافزاري اثر پرتو مادون قرمز بر از تصوير، کيفيت و قيمت بالاتري خواهد داشت.
از چه حرف ميزنيم؟!
براي نظارت بر يک انبار کوچک با ابعادي در حدود 5 متر در 3 متر کافي است از براي مثال ميتوان از يک دوربين مداربسته ويوتک بولت استفاده کنيم که قابليت ديد در شبي با برد موثر حدود 6 متر داشته باشد؛ ميتوان بهجاي هزينهکرد براي دوربيني با برد بيشتر و تصوير بهتر، آن را به امکاناتي چون تشخيص حرکت مسلح کرد؛ يا اگر فضايي خالي مانند آسانسور نياز به مونيتورينگ دارد، سيستم مادون قرمز هوشمند از الزامات نيست. و در جايي مثل ورودي فرودگاه که 365 روز سال بهطور شبانه روزي روشن است، نيازي به استفاده از دوربيني با قابليت ديد در شب نخواهد بود و شايد يک دوربين مداربسته سامسونگ دام بدون IR افاقه کند! در نهايت آنچه که ما از آن حرف ميزنيم، «تناسب» است؛ تناسب نياز و خريد دوربين مداربسته!
ديد در شب دوربين مداربسته چيست و چگونه عمل مي کند؟
دوربين مداربسته آنگونه که از اسمش پيداست براي پوشش دهي 24 ساعته از يک مکان مي باشد و در تمام ساعات شبانه روز بدون وقفه بايد عمل کند.هنگام روز دوربين مدار بسته به خوبي عمل کرده و وظيفه پوشش دهي و نظارت مکان را با وضوح زياد انجام مي دهد. اما سازنده هاي دوربين مداربسته براي رفع مشکل دريافت تصوير در شب هنگام و در نور کم چه فکري کرده اند؟ با هم به بررسي تکنولوژي هاي دوربين مداربسته ديد در شب ميپردازيم.
ديد در شب بهتر با گشودگي بيشتر ديافراگم
در بسياري از دوربين هاي مدار بسته براي اينکه در شب از ديد بهتري برخوردار شوند از ديافراگمي با کشودگي بيشتر استفاده مي شود تا سنسور بتواند در شب نور بيشتري از محيط دريافت نمايد. اين همان تکنولوژي است که اکنون در بسياري از گوشي هاي موبايل ديده مي شود. ديافراگم قطعه اي است که بعد از لنز و قبل از سنسور قرار مي گيرد و ميزان دريافت نور از لنز به سنسور را تعيين مي کند.
دوربين مداربسته ديد در شب به واسطه باز شدن و نور گيري ديافراگم
هر چقدرعدد درجه بندي ديافراگم نزديک به يک باشد از گشودگي ديافراگم بيشتري بهره مي بريم و مقدار نور بيشتري در شب برخودار خواهيم شد. اما خب اين تکنولوژي نيز بي نقص نيست و گشودگي زياد ديافراگم در دوربين مداربسته ديد در شب، اين معضل را دارد که عمق ميدان به شکل محسوسي کاهش يابد و مقدار نقاط فوکوس در يک تصوير کم شود. خوشبختانه به دليل اتوماتيک بودن ديافراگم، اين قطعه در طول روز نور کمتري را از خود عبور داده و عمق ميدان گسترده اي را پوشش مي دهد.
نقاط قوت استفاده از ديافراگم
- ديد درشب دوربين مداربسته بدون استفاده از سخت افزار ارسال نور
- نا محسوس بودن مکان دوربين و سمت لنز آن در شب
- ديد در شب رنگي و تصوير مناسب
نقاط ضعف استفاده از ديافراگم باز
- عمق ميدان کم و فوکوس محدود دوربين مداربسته
- عدم توانايي دريافت تصوير در تاريکي مطلق
- کم شدن سرعت شاتر و تاخير داشتن تصوير
استفاده از امواج مادون قرمز براي ديد درشب دوربين مداربسته
امواج مادون قرمز يا Infrared که در اصطلاح IR نام دارد، نوعي از امواج نوري است که با چشم غير مسلح انسان قابل ديد نمي باشد. اما سنسور دوربين مدار بسته بگونه اي طراحي شده که مي توانند اين نور را در محيط دريافت نمايند و اجسام را به واسطه اين نور شناسايي کنند. تکنولوژي دوربين مدار بسته به واسطه Led مادون قرمز بسيار ارزان است ودوربين مداربسته ديد در شب قادر است در محدوده ي پوشش دهي مادون قرمز تصاوير بسيار مناسبي را دريافت نمايد. شهرنت در اپليکيشن شهرنت شما
اما بازهم تکنولوژي امواج مادون قرمز معايبي نيز دارد و آن هم برد پايين امواج مادون قرمز به نسبت نورطبيعي است، که مي بايست براي پوشش دهي بيشتر از پروژکتورهاي بزرگتر يا از دوربين مداربسته ديد در شب با Led هاي مادون قرمز بيشتر استفاده گردد. همچنين امواج IR قابليت گذر از شيشه را ندارد و اگر درب شيشه اي يا ديوار شيشه اي در مسير باشد، ديد درشب در آن سوي شيشه وجود نخواهد داشت. اما اين پايان معايب اين تکنولوژي نيست و دوربين مدار بسته ديد در شب با تکنولوژي IR در تاريکي تصاوير سياه و سفيد تهيه مي کند. علت آن هم عدم تشخيص رنگ با امواج مادون قرمز مي باشد.
بيشتر بخوانيد: هايک ويژن
محاسن تکنولوژي مادون قرمز
- قيمت پايين با عملکرد مناسب دوربين در شب
- ديد در شب مناسب و تصوير با کيفيت
- داشتن تصوير در تاريکي مطلق
معايب تکنولوژي مادون قرمز
- ديد در شب سياه و سفيد
- پوشش دهي کمتر نور مادون قرمز در مقايسه با تور مرعي
- عدم عبور امواج از شيشه
- تخصصي بودن تنظيم دوربين مداربسته براي ديد در شب
تکنولوژي استارلايت براي ديد در شب رنگي
در مقاله اي اختصاصي در مورد دوربين مداربسته استارلايت توضيح داده ايم. اما اگر بخواهيم به صورت مختصر در مورد تکنولوژي استارلايت بگوييم، استفاده از گشودگي ديافراگم و تکنولوژي IR در يک محصول است.
بگذاريد به صورت ساده توضيح دهيم که دوربين هاي مداربسته ديد در شب با تکنولوژي استارلايت به يک سنسور قوي و با حساسيت بالا و همچنين گشودگي ديافراگم بالا عرضه شده که با کمترين ميزان نور تصوير رنگي را تهيه نمايد، اما اگر در محيط نور آنقدر کم شود که ديگر از روش اول تصويري مطلوب دريافت نشود، دوربين از امواج مادون قرمز براي روشن کردن محيط استفاده مي کند و تصاوير سياه و سفيد خواهد شد.
تکنولوژي دوربين مداربسته ديد در شب رنگي شارپ
شرکت شارپ با استفاده از دو تکنولوژي امواج مادون قرمز و ماوراء بنفش توانست از دوربين مداربسته رنگي در تاريکي مطلق پرده برداري کند. هر چند اين دوربين هاي مداربسته هنوز با فراگير شدن فاصله زيادي دارد اما روش استفاده از اين تکنولوژي ها جالب مي باشد. دوربين مداربسته اين شرکت ابتدا موقعيت اشياء را در اطراف دوربين شناسايي کرده و به وسيله امواج ماوراء بنفش طيف تغيير نوري را شناسايي و به وسيله يک پردازنده انحصاري، رنگي نزديک به رنگ اصلي را باسازي کرده و به اين ترتيب تصويري رنگي خروجي مي دهد. اما از معايب بزرگ اين تکنولوژي قيمت بسيار بالا و گستره پوشش دهي کم آن است تا مانع فراگير شدن اين تکنولوژي در جهان باشد.
محاسن تکنولوژي رنگي شارپ
- ديد در شب رنگي با رنگ بندي مناسب
- استفاده هم زمان از دو طيف نوري مادون قرمز و ماوراء بنفش
معايب تکنولوژي ديد در شب شارپ
- قيمت بسيار بالاي دوربين مداربسته ديد در شب رنگي
- پوشش دهي کم ديد در شب و رنگهاي ساختگي